petak, 14. prosinca 2012.

Floroteka - uvodni post


Floroteka je zamišljena kao predstavljanje pojedinih vrsta bilja znanih i manje znanih sa zanimljivostima vezanim uz njihovo podrijetlo, morfologiju, uporabu, mitove i legende, biologiju, ekologiju, rasporostranjenost, ugroženost. 
Hrvatska ima veliko bogatstvo koje leži u flori, a nedovoljno je poznato i prepoznato, nedovoljno promovirano. 
Želja i namjera ovog bloga je slučajnim polaznicima ponuditi uvid u sliku Hrvatske flore, ali i flore, ali i biljaka koje su se u globalnom selu našle na tlu Hrvatske ovakvim ili onakvim putem, što je u doba globalizacije neizbježno. 
Možda da navedem nekoliko sveopće poznatih činjenica o našim biljnim vrednotama, iako se iste mogu naći na sto strana, no osnove su osnove, i red je da se krene od temelja.
Hrvatska flora broji ugrubo 5600 vrsta i podvrsta biljaka. U širem euroazijskom području jedna je od najbogatijih država što se tiče biljne bioraznolikosti. Uzimajući u obzir broj vrsta po jedinici površine Hrvtska je 3. u Europi (iza Albanije i Slovenije). Hrvatska se flora također odlikuje velikim brojem  endema (349) od kojih najveći broj čine endemi Dinarskog područja kao zasebni prirodni botanički rezervat. 
Značaj tog bogatstva treba prepoznati i čuvati, a kao ekolog znam da svaka informacija o našim draguljima produbljuje svijest i potiče potrebu za očuvanjem prirodnih bogatstava, pa neka i ovaj blog nosi tu karizmu i ostavi malene tragove u nadi za većom osvještenošću stanovnika Zemlje krenuvši iz vlastite sredine.


Nema komentara:

Objavi komentar